• Interior architects: Katrin Kaevats, Jaan Port
  • Open competition 2007: 1st prize
  • Location: Tartu, Estonia
  • Size: 4500m2
  • Status: completed 2009
  • Client: Estonian University of Life Sciences
  • Photos: Karli Luik, Reio Avaste

The chosen plot for the sports hall was an empty, flat field right at the roadside at the entrance to Tartu, so in addition to functionality and ability to integrate and organize the surrounding campus area, the architectural competition, in a way, expected a greater degree of representation than the building type would normally imply. At the same time, the spatial programme of a sports hall largely prescribes the possibilities of designing the main volume.

We decided to stretch all corners of the cubic volume, and to integrate the building organically with landscape. Elevated ground forms a „cushion“ for the slightly entrenched building, thus optically minimising its volume, and continues in undulating forms, encompassing outdoor sports grounds and bicycle paths, towards a sloping valley further away.

The streched-out corners of the building create concave lines both in plan and elevation, gently relating to landscape and softening the size of the building. At the same time the building retains sharpness, enabling constantly varying, expressive views from various angles. This is due to optical effects of the form, clear-cut lines and finishing materials – glass on the longer sides of the building and larch cladding with wooden snags (nicknamed „hair“) on the shorter ones. The latter also add to the subtle play of overall optical effects, being shorter and denser in the middle, and longer and more widely placed at the edges. The snags coloured red form the name of the building – EMÜ spordihoone.

In the interior, the same attitude continues – a limited repertoire of considered details and takes. Moving around, the overall feel is light and airy, easy to navigate. The streched-out plan creates unconventional interior spaces. The choice of colours and materials is strictly limited to smooth exposed concrete and painted carroty surfaces with details in matte and shiny black. Irregularly placed bubbly interior windows opening towards the ballgames hall add a touch of frisky lightness and are echoed in the round glazed openings in gallery floor. In a delicate way, one is reminded that a sports hall is a bodily space – e.g. the concave outline of the building creates galleries narrowing in the middle, and with glazed openings in the floor the resulting space sharpens one’s bodily experience of space.