• Co-authors, team: Villem Tomiste (Stuudio Tallinn), Reedik Poopuu, Katerina Veerde, Katrin Kapanen, Tanel Trepp, Maiu Hirtentreu, Margit Soome, Kaarel Käärman
  • Location: Tartu, Estonia
  • Size: 12 700m2
  • Status: completed 2014
  • Client: University of Tartu
  • Photos: Kaido Haagen

The new building for the Institute of Physics of the University of Tartu is a clear indication of the University’s ambitions and its influence upon Tartu’s urban development. Despite of being located on the edge of Tartu, the Institute makes its presence seen from a distance; its severe and strictly rhythmic facades communicate strength, stability and rationality.

Rectangular, almost square-shaped plan of the building is organised around a central courtyard. Interior solutions are user-friendly and well thought-through. Main auditoriums are located on the ground floor while majority of the laboratories are located on higher levels. In addition to research facilities, particular attention has been paid to social spaces both within and outside of the building. Kadarik Tüür Architects’ design solutions have deservedly gained positive attention.