• Location: Alliku Village, Harjumaa, Estonia
  • Size: 225m2
  • Status: completed 2011
  • Client: private
  • Photos: Terje Ugandi

Extensive use of natural light and a clear separation of private and public spaces define the character of this private residence in a calm suburban area just outside of Tallinn. While the street facade remains reserved, the courtyard walls with large windows open up towards the near-by oak forest. The L-shaped building itself embraces an old oak tree which has been integrated into the courtyard terrace. Mainly a single-story building, the villa rises to two levels only with its courtyard wing where the main sleeping rooms are located.

The building demonstrates how aesthetic ambitions can harmoniously be integrated with practical solutions. Close attention has been paid to sustainable materials and efficient energy solutions. The building is mainly a wooden construction while natural clay has been used as a finishing material for interior surfaces. Alliku Villa is a great example of an energy-efficient house with distinctly contemporary architecture.