• Interior Design: Mari Koger
  • Location: Pääsukese 9, Tabasalu, Harku Parish
  • Size: 282m2 (house 208m2, garage-storage area 74m2)
  • Status: completed 2002
  • Construction: Nael.ee OÜ
  • Client: private
  • Photos: Kaido Haagen, Arne Maasik

“The idea for the transition from the ground to the structure was based on the location – a flat lot on the edge of a limestone cliff, a view of the sea and Tallinn, cows, open space,” says the architect. The cows disappeared quite soon due to the rapid pace of real estate development in the vicinity of Tallinn and during the subsequent dozen years or so, the spaciousness has been filled with houses in various styles.

The residence is divided into two parts: dwelling, which is made of a plywood frame and cladding, and an artificial mound with concrete wall (garage and storage area). The terrace, which is oriented towards the sun, is paved with irregularly-shaped slabs of limestone. Alongside wood, natural limestone used on the northern entrance-side façade once again emphasises the house’s local dimension, as do the larch-batten jalousies on the windows.

The two-storey residence is divided into three levels. Rooms on the lower floor are more isolated and face the outdoors through milky and transparent glass walls, so that each room communicates separately with the surroundings. The kitchen/family room that is more heavily used is located on the upper floor, and by opening a few sliding doors it can be combined into a single space that includes the master bedroom and bathroom. The upper floor’s unifying element is the roof lantern, the geometry of which refracts the sunlight and disperses it uniformly throughout the space.

The heart of the dining room is a fireplace set in the centre of the room, which develops a dialogue with Epp-Maria Kokamägi’s warm-toned mural painted in the fresco-secco technique. Value is also added by the furniture, which was partially custom-designed for the house by the interior designer. The simplicity of the interior and exterior forms are emphasised by high-quality execution of the few details and the harmony of various natural materials.