• Location: Tallinn, Estonia
  • Size: 2550m2
  • Status: completed 2013
  • Photos: Alver Architects

As a starting point, we have the Rotermann quarter with its existing historic structure. The goal is to densify it by adding new buildings, making it into a dense walkable urban environment. Rotermanni 10 is one of the buildings that contribute to this process. First, we build a 4-story brick residential volume. Then, we place another volume on top, by giving it long wooden “legs” to support itself. This top volume has a double-layered structure: it is a crossbreed of a gabled roof building, typical to the area, and a bulding with wooden roof dormers – a unique presence. The top volume shifts itself both in elevation and plan, as it elevates and expands its footprint over the lower brick volume. By doing this, the building conforms to the grain of the district, while both staying respectful to the quarter’s heritage, and anticipating the dense Rotermann Quarter of the future.