• Competition 2004: 1st prize
  • Co-authors: Kristiina Arusoo, Margit Argus
  • Size: 2400m2
  • Completed: 2010
  • Client: Sõmeru Parish
  • Location: Sõmeru, Lääne-Viru County, Estonia

Annual Award of the Cultural Endowment of Estonia 2010

Estonian National Culture Award 2010

Wooden Building of the Year in Estonia: Best facade 2010

Sõmeru Community Centre, located just outside the North-Estonian town of Rakvere, combines parish administration, library and a club with a hall. The new centre has to enhance a sense of identity in the quite scattered, mostly Soviet-time settlement. The solution is a compact blend of various functions with enough common spaces and various possible usage ways.

The interior and exterior are intermingled, creating a park-like structure – cosy gardens as concentrated pieces of nature offer a counterpart to sparse density of the surrounding environment.

The community centre is single-storeyed, undulating roofline is a result of varying heights of the rooms. Its distinct character stems from using colourful straw-like wooden bars attached to the black-and-white concrete facade. The same aesthetics continues in the interior, only this time the slats are hanging freely from the ceiling, creating a lively accent above the black walls.