• Location: Pedase Village, Harjumaa, Estonia
  • Size: 50m2
  • Status: completed 2011
  • Client: private
  • Photos: Olavi Heinlo

Standing on the edge of an ancient pine forest in coastal North-Western Estonia, this intimate yet spacious summer kitchen is a place for enjoying good food and beautiful sunsets with your loved ones. KAMP Architects’ design emphasizes continuity between interior and exterior spaces. Glass walls can be removed during the warmer seasons while in wintertime they provide shelter and maintain views to the surrounding landscapes.

Wood has been used for both structural as well as for interior solutions. Dark facades help fuse the building into the pine forest, while high-quality European ash dominates the interior surfaces – floor, walls as well as the kitchen furniture. Dark, yet sensual brick in the cooking area resonates with the exterior walls and manifests the presence of a modern hearth within the building. Located on the picturesque coast of the Baltic Sea, the summer kitchen provides a warm and cosy venue for intimate family gatherings as well as for larger social festivities.