Estonian Academy of Security Sciences

Architect

Arhitekt11

Project team

Illimar Truverk, Janar Toomesso, Katrin Vannas, Sander Paljak, Kristjan Lind, Hannelore Kääramees, Kaur Käärma, Siim Tiigimägi

Landscape design

Edgar Kaare, Terje Ong, Liina Einla (Tajuruum OÜ)

Competition & awards

Open, 2016, 1st Prize

Location

Kase 61, Tallinn 12012

Size

12,069 m2

Status

Completed, 2019

Client

State Real Estate Ltd.

Typology

Interior Architecture, Landscape and Urban Planning, Public Projects

Tags

Public, University, Pirita, Sports

In February of 2019 the Estonian Academy of Security Sciences opened its new building in the Pirita-Kose area of Tallinn. In addition to the auditoriums and the administrative rooms the new building houses numerous rooms specific for the security sciences – the new complex has virtual simulation laboratory, a fire safety laboratory, training facilities for prison personnel, sports halls, an indoor firing range, etc. The complex is meant to promote integrated learning as the future officers of rescue, police, customs, and prison administration can acquire their expertise together and share experience. The most unique part of the complex is the virtual simulation laboratory system, in which it is possible to practice the entire crisis management operation thanks to the 3D technology. This is the only such laboratory system in Northern Europe. In addition to the laboratories, auditoriums, and administrative rooms the complex houses a conference center where the main hall can fit more than 250 participants.

The design is based on the winning entry from the architectural competition held in 2016. The proposal was called Phalanx. The winning proposal did not only concentrate on the building but also looked at the possibilities on reworking the entire campus from the perspective of activities, movement, and traffic. The new complex has three overground levels, and it has a distinct form. The building has 12 volumes that have a trapezoid vertical section, these volumes act like vertebra of a larger structure. Each volume differs in size making it possible to shade areas that need it and give light to areas inside the building that need as much natural light as possible. This grew out from the initial idea of having a building with a highly functional form. This was then divided into functional parts that were in turn resized according to needs (need for natural light, size of the rooms, planned activities) into bigger or smaller entities without loosing the sight of the bigger picture. The form and choice of material (concrete & glass) give the building a grand and dynamic feel. Depending on the viewpoint it might seem open or closed thanks to the contrast of concrete and glass surfaces. In the interior these materials are accompanied by golden, black, yellow, and blue elements and details with quite a minimalist design. The exterior and interior both exude the precision and calculating spirit associated with the domain.