Fotografiska Tallinn

Architect

Salto Architects

Project team

Maarja Kask, Ralf Lõoke, Andro Mänd, Märten Peterson, Margus Tamm

Interior design

Toomas Korb (PINK)

Location

Telliskivi 60a-8, 10412 Tallinn

Size

6,003 m2

Status

Completed, 2019

Client

Telliskivi Creative City

Photos

-

Typology

Awarded Projects

Tags

Refurbished

In June 2019 Fotografiska, the Stockholm-based internationally renowned center of photography opened its branch in Tallinn. Fotografiska has stated that it aims to be a meeting place where art, good food, music, design, and open way of thinking get together. Fotografiska Tallinn is in the heart of Telliskivi Creative City in the building so far known as the Red Building.

The Telliskivi Creative City is a district known for its multifaceted examples of industrial architecture from many different eras. The Fotografiska building reveals two distinct layers: with its limestone walls and large windows the ground floor is a great example of classic industrial architecture on top of which a red brick three-floor section was constructed during the Soviet period.

The author of the redevelopment project is Salto architectural office, and the process took four years to complete. The interior design is by Toomas Korb from Pink. The building and space do not compete with the content, and it has been described by some even as subdued and surprisingly neutral for Salto’s work. The ground floor hosts an open space for events, as well as the gallery’s store and a café. On the third and fourth floor are located two studio floors. Following the layered structure of the building, the interior architecture is as simple and flexible as possible to allow changes in the building’s functions.

Architects themselves have described it as an experimental project. They tried to preserve everything that is either spatially valuable or unthinkable to build again today. In addition, architects tried to create a strong interaction between historical and new concrete constructions that is especially intensively expressed in the staircase in the center of the building. Another aspect that the architects had to keep in mind was verticality – client’s intention was to open a roof-top restaurant. Architects tried to solve the task with a visual street space on the roof and avoid creating a classical roof terrace.