Park Hotel Viljandi

Architect

KAOS Architects

Project team

Margit Argus, Margit Aule, Kalju Kisand, Kaiko Kerdmann, Maris Kerge

Competition & awards

Invited, 2016, 1st Prize

Location

Johan Laidoneri plats 8, Viljandi 71020

Size

1,800 m2

Status

Completed, 2018

Client

Astlanda Ehitus OÜ

Photos

-

Typology

Awarded Projects, Hospitality, Interior Architecture

Tags

Refurbished, Viljandi, Hotel

Park Hotel Viljandi is situated between the J. Laidoner and the Town Hall squares. The building is originally from 1910 when it was erected as a hotel with a restaurant. On the street level it also had several retail premises. It used to be one of the biggest and most prominent structures in the town of Viljandi. Later the building was used as a hospital and as an educational facility – for instance the predecessor if the Viljandi Cultural Academy operated in the building.

The renovation and development into a hotel commenced in 2016 according to the winning proposal of the architectural competition from the same year. The works were completed in 2018. When the works started only the outer walls had survived and could be restored – the gorgeous interior had been damaged over time and no source material had survived to be used as a basis for an exact reconstruction. Architecturally the building is a mix of historicism and Art Nouveau, and the main volume is decorated with cornices, decorative frames, a tower on the side of the J. Laidoner square and decorative gables.

The new architectural solution makes use of the attic. This is done so that from the street side the form of the building looks unchanged. In addition, a glass roof was added to the courtyard making it a part of the interior. Currently it is used as the lobby of the hotel and the passageway that once led to the courtyard now functions as the entrance to the hotel. The interior that seamlessly combines the old and the new is dominated by dark tones in the common areas. In the restaurant and in the rooms the pallet is lighter, white has been combined with details like drapes, furniture, etc. in deeper tones (blue, lilac, golden beige, etc.). The courtyard lobby as the central common area is dominated by the elevator shaft and the seemingly irregular walkways that connect different parts of the hotel. In the courtyard lobby the extension of the attic is visible – the new is clearly separated from the old as the smooth plaster surfaces of the extension contrast with the rugged expressiveness of the old wall tiles.