The Pier

View Guided Tours

Architect

Kavakava Architects

Project team

Siiri Vallner, Indrek Peil, Sten-Mark Mändmaa, Martin Saar, Kaarel
Narro

Location

Kalaranna 1, 10415 Tallinn

Surface area

70 m2

Status

Completed 2011, Dismantled 2011

Client

LIFT11 urban installations festival

Photos

Margit Argus, Siiri Vallner

Typology

Landscape and Urban Planning, Public, Installations

Tags

Public, Landscape & urbanism, Installation, Landscape design, Tallinn

The Pier was part of the LIFT11 urban installations festival (www.lift11.ee). The location-specific works of the festival were created at various locations in Tallinn to highlight sites and angles in contrast with the ‘postcard’ image of Tallinn, addressing local residents as well as visitors. On a wider scale, LIFT11 attempted to break down prejudice towards contemporary art in public space and draw attention to the ample array of opportunities for using city space.

The aim of the installation Pier was to encourage temporary uses and bring out beauty of decaying place. The installation explores the territory before its “real” and official use. Time had weathered and deformed the old pier over decades. It did not fit for landing boats anymore. However, it would be perfect for sitting, relaxing and having a good time.

The constantly changing surface is living a life of its own – a fact that is underlined by covering the concrete pier with wooden boarding. Thus, a desolate crumbling object was returned to the contemporary urban space. The boarded surfaces reflected exact shapes of concrete slabs created upon disintegration. Contemporary architects make efforts to create spaces and surfaces that look unstable. Here this situation was found and was used as a test ground.

In 2013 the installation The Pier of the LIFT11 festival received the special mention at the Estonian Architects Union competition SMALL 2010–2012.