The Stadium Building of Tartu Mart Reinik Secondary School

View Guided Tours

Architect

Tõnis Arjus

Project team

Tõnis Arjus, UNStudio, Osirys Project consortium

Engineering

ENAR Envolventes Arquitectónicas, Ivo Roolaht (OÜ Roolaht ja Partnerid)

Location

Vanemuise 48, 50410 Tartu

Size

250 m2

Status

Completed, 2017

Client

City of Tartu

Photos

-

Typology

Science & Education, Sports, Sustainability, Public

Tags

Public, School, Sustainable, Stadium, Educational, Sports, Tartu

The new building and rebirth of the stadium of the M. Reinik School does not only improve the sporting conditions of more than 1200 students at the schools around the stadium but also the conditions of more than 300 weekly recreational users and leisure athletes. The building that features elements reminiscent of large stadiums – namely the cantilevered roof and grandstand-like steps in front of the structure – is one of the case studies of the EU financed Osirys project that was intended for development of innovative bio composite materials. The objective of the project was to take a major step forward in the development of materials of a smaller carbon footprint and the respective construction elements. The primary challenge was how to improve the indoor climate by preventing synthetic volatile materials and ensuring good ventilation.

The 250 square meter building houses four changing rooms with washrooms and toilets, two saunas, an office area with small changing room, Storage rooms, technical room, and a wheelchair accessible toilet in the back of the building. The rooms in the front of the building are separated from the outside by a glass gallery looking towards south. The cantilevered roof that spans circa four meters helps to prevent the overheating of the gallery during summer. The white concrete steps underneath the cantilevered roof have two flower beds build into them between the wheelchair ramp. Part of the steps and the façade of the building are colored orange – similar in tone to the tartan running track front of the building. The same color also continues inside – in the color schemes of the changing rooms, benches and in other smaller details like door numbers etc.

The outer walls on the side of the building are tridimensional and they feature a double wave form – a longer (lower frequency) wave that continues throughout the wall and the smaller and denser waveform of every wall element that makes the elements resemble the soviet roofing and wallcovering elements made of cement and asbestos. These outer perimeter walls have been constructed from the OSIRYS multilayer façade element and for all indoor wall surfaces the OSIRYS indoor wall element was used (excluding the saunas and other wet rooms).